Tesla 1037A Moderato

TESLA Bratislava n. p., 1981/84, v. č. 731603

Stolní radiopřijímač - superhet pro příjem v pásmech VKV CCIR a OIRT, SV, DV, 2x KV a pro reprodukci z vestavěného gramofonu s napájením ze střídavé sítě. Čtyři předvolby na VKV a plynulé ladění, stereodekodér, možnost vynuceného monofonního příjmu, vypínatelné AFC, vypínatelná feritová anténa, vstup pro externí AM anténu a uzemnění a pro symetrickou 300ohm VKV anténu, odpojitelný interní náhražkový dipól. Na VKV ladění napětím pomocí varikapů. Zesilovač o výkonu 2x 10 W do 4 ohm, tónové korekce, vstup pro magnetofon a krystalovou přenosku, výstup na sluchátka. Gramofon s rychlostmi 33 a 45 ot/min, náhon řemínkem, koncové vypínání. Oddělené dvoupásmové reprobedny.

Přístroje pro Tuzex byly navíc vybaveny předzesilovačem pro dynamickou přenosku.

Toto gramorádio jsme měli doma "vod novýho". Už od začátku ale nehrál levý reproduktor, byl na reklamaci, ale ta nepomohla, protože závada nebyla v reprobedně, ale přímo v rádiu, což ale nikoho z rodiny nenapadlo. Příčinou byl vadný vazební elyt, ale na to jsem přišel až já po asi dvaceti letech od zakoupení rádia. Přístroj jsme doma používali hlavně na přehrávání desek, rádio se nikdy moc nepouštělo. Začal jsem ho využívat až já, záhy se ale objevil problém se silným odlaďováním stanic. Příčinou byl keramický kondenzátor se svodem, nacházející se ve VKV jednotce. Po výměně byla VKV část kupodivu docela stabilní, což u těchto přístrojů nebývá zvykem. Další závadou byl zkreslený přednes jednoho kanálu, příčinou byl cínový můstek na plošném spoji, "oblíbená" závada všech bratislavských přístrojů. AM část nikdy pořádně nefungovala a krom toho zlobily i přepínače ISOSTAT. Přesto nám přístroj vydržel v provozu skoro třicet let.

V roce 2011 jsem rádio přenechal Michalovi Neyovi, který jej snad víc využije než já. Gramofon mám už kvalitnější a Moderato bylo přece jen dost objemné.

Tesla 1037ATesla 1037ATesla 1037ATesla 1037ATesla 1037ATesla 1037A