Tesla 3001B Minor

Tesla n. p. Přelouč, 1956/58

Radiopřijímač - superhet pro příjem v pásmu SV osazený elektronkami 1H34, 1F34, 1AF34, 1L34 s napájením z monočlánku R20 a anodové baterie 45 nebo 67,5 V. Feritová anténa, kmitající směšovač, jednoduché AVC, kulatý dynamický reproduktor. Plastová skříň (barevné části pravděpodobně z polystyrenu, bílé z galalitu).

První kabelkový přijímač od Tesly a také první radiopřijímač s feritovou anténou. Místo anodové baterie bylo možno vložit síťový zdroj, místo monočlánku se pak vložil filtrační kondenzátor stejného tvaru.

Rádio jsem získal na konci roku 2017 od pana Horáka. Chybí kryt baterií a skříň je trochu oštípaná. Mřížka je flekatá, bohužel je to kaz uvnitř materiálu. Po elektrické stránce stačilo vyměnit katodový elektrolyt, zbytek součástek byl v pořádku a po připojení baterií přístroj hned hrál. Bílá mřížka je poněkud smrštěná a zasahuje do dráhy rotoru ladicího kondenzátoru. Překvapil mě relativně příjemný a hlasitý přednes i při anodovém napětí 45 V. Odběr z anodové baterie je asi 6 mA, ze žhavicí asi 140 mA. Celkově se mi rádio velice líbí, na pohled by člověk nevěřil, že jsou v něm elektronky. Také design skříně je na rok výroby nezvykle barevný a hravý.